Hvorfor får man gule tænder?

Hvorfor får man gule tænder?

De færreste har et kridhvidt smil livet igennem. Mange af de ting, vi spiser og drikker, misfarver vores tænder, og særligt rygning sætter sit præg på tænderne og farver dem gule eller brune. Der kan også være genetiske årsager til, at dine tænder er mere gule eller mørke end andres, også selvom du undgår fx kaffe, te og rygning. Efterhånden, som du bliver ældre, bliver emaljen på tænderne tyndere, så man tydeligere kan se det inderste af tanden, som er mørkere. Daglig tandbørstning og god tandhygiejne samt jævnlig tandrensning hos tandlægen hjælper et stykke hen ad vejen på misfarvede tænder, men det kan være nødvendigt med tandblegning, hvis du vil have hvide tænder.

Du arver din tandfarve
Hvis dine forældre har hvide tænder, får du det sandsynligvis også. Har de derimod mere gullige tænder fra naturens hånd, kan det være en forklaring på, at dine er samme farve. Det er altså ikke os alle, som har samme udgangspunkt for farven af vores tænder, og derfor vil effekten ved tandblegning også variere fra person til person bl.a. på grund af de arvelige faktorer.

Mad og drikke misfarver tænderne

En hel del føde- og drikkevarer indeholder farvestoffer og andre bestanddele, som kan misfarve tænderne, for eksempel den kaffe eller te, som mange af os drikker hver dag. De varme drikke indeholder tanniner, pigment og syre, som misfarver emaljen på tænderne og gør dem brune og plettede. Rødvin er et andet nydelsesmiddel, som sætter spor på tænderne i form af lilla eller blålig misfarvning fra tanniner og syre. Jo mere te, kaffe eller rødvin, du drikker, jo mere misfarvning skal du regne med at udsætte dine tænder for. Også hvis du er storforbruger af cola eller andre farvede sodavand, vil det vise sig på tænderne.

Når det kommer til fødevarer, er der forskellige madvarer, som kan misfarve og plette tænderne. Det gælder fx mørke bær som kirsebær og blåbær, tomatsovs, karry og mørk chokolade.

Tobak farver dine tænder
Den helt store synder, når det kommer til misfarvning af tænderne, er brugen af tobaksprodukter. Hvis du ryger eller bruger snus, vil det vise sig på dine tænder i form af misfarvning fra tobakken og de farvestoffer, som en del af produkterne indeholder. Tobaksbrug giver tænderne et brunt eller gult udseende, som tandbørstning alene ikke kan få bugt med. Hvis regelmæssig tandrensning hos tandlægen heller ikke hjælper på belægningerne, er tandblegning en mulighed for at få hvidere tænder.  

Misfarvning med alderen
Efterhånden, som vi bliver ældre, bliver emaljelaget på vores tænder gradvist tyndere og afslører mere og mere af tændernes kerne, tandbenet. Da tandbenet er mørkere end emaljen, vil den skinne tydeligere igennem, og tænderne ser mindre hvide ud. Tandblegning kan godt hjælpe med at reducere misfarvning på grund af aldersbetinget tynd emalje, men man skal ikke forvente at få kridhvide tænder.

Your cart

0 items

Your cart is empty